Inzage medische dossier door zorgverzekeraar zonder toestemming

16-09-2016

Het wetsvoorstel van minister Schippers om zorgverzekeraars inzage te geven in medische dossiers is in de Tweede Kamer aangenomen. Het zou moeten voorkomen dat mensen fraude plegen maar geeft de verzekeraars ook de mogelijkheid om patiënten die zij als ‘risicovol’ zien te weigeren.De zorgverzekeraars kunnen door de wet declaraties controleren, zonder toestemming van de patiënten. Wel zijn er een aantal wijzigingen, zoals: de voorwaarden voor het inzien worden door de Tweede Kamer aangepast en de verzekeraars moeten drie maanden na het bekijken de patiënt op de hoogte stellen.

 

Minister Schippers stelt dat de wet nodig is om fraude te bestrijden maar  in 2015 is er voor 11 miljoen euro aan fraude geconstateerd, wat maar 0,015 procent van het zorgbudget is. Verder zijn patiënten verantwoordelijk voor maar 1,4 miljoen euro daarvan. De overige 9,6 miljoen fraude wordt door zorgverleners of tussenpersonen gepleegd.

 

Eerder concludeerde een onderzoek uitgevoerd, door de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van minister Schippers dat een wetswijziging niet nodig is om fraude op te sporen. De VVD, PvdA, CDA, SGP en PVV zijn voorstander van de wet. Tegen zijn D66, GroenLinks, CU, 50+, PvdD en SP.

 

De wet moet nog door de Eerste Kamer.

 

Bron: Privacybarometer

 

Onze opinie: Zeer ongewenst

Als fysiotherapeut vinden we dit een zeer ongewenste ontwikkeling. In feite is hiermee het medisch beroepsgeheim verdwenen. Juist dat beroepsgeheim geeft patienten de waarborg om in alle vertrouwen en vrijheid alle zaken te delen met de behandelaar. Ook wij als fysiotherapeuten hebben die geheimhouding gezworen bij ons afstuderen. Onze angst is dat ook niet-medisch geschoolde mensen de dossiers gaan bekijken en beoordelen. Patienten met een hoog ziekterisico (lees de duurdere patienten) worden dan straks geweigerd door de zorgverzekeraar. Zo wordt ziekte gestraft!

 

Het probleem is straks dat wij als praktijk gedwongen mee moeten werken aan deze inzage. Als we weigeren, zullen we niet meer in aanmerking komen voor een overeenkomst en worden uw behandelingen niet meer vergoed. En dat is geen doemscenario. De 'dreiging' met het opzeggen van de overeenkomst wordt al jaren opgelegd.

 

Tenslotte is het ongepast dat verzekerden pas 3 maanden na de inzage op de hoogte worden gebracht. Als je het al zou willen zou de verzekeraar van tevoren toestemming moeten vragen aan de verzekerde. Het is duidelijk: de 1e kamer moet dit wetsvoorstel per direct van tafel vegen. Ons vertrouwen op een goede afloop is nog niet heel hoog. Daarom werken in de tussentijd aan een mooi, beter en betaalbaar alternatief. We houden u natuurlijk op de hoogte!