Behandelindex... Patient en fysiotherapeut de dupe

08-11-2016

Als je een aanvullend pakket voor fysiotherapie hebt afgesloten dan denk je dat je goed verzekerd bent. Maar landelijk trekken fysiotherapeuten aan de bel omdat ze de zorg niet meer kunnen garanderen.

 

Dit betekent dat wanneer je een afspraak wilt maken bij een fysiotherapiepraktijk je er niet altijd terecht kunt. Want als een fysiotherapeut te veel behandelt vanwege bijvoorbeeld chronische patienten in de praktijk dan heeft dat consequenties voor het behandeltarief en het contract.

 

Dit komt door de voorwaarden die de zorgverzekeraars koppelen aan de contracten met therapeuten. Zit je als fysiotherapeut boven de behandelindex, dan krijg je eerst een lagere vergoeding (terwijl je hetzelfde doet) en 'mag' je naar een klasje waar je leert patienten sneller de deur uit te sturen. Uiteraard betaal je dit 'klasje' zelf. De volgende stap is dat het contract eenzijdig worden opgezegd waardoor uw behandeling helemaal niet meer vergoed wordt.

 

Vooral mensen met complexe en chronische klachten die niet vergoed worden, zijn een probleem voor de fysiotherapeut. En dit zijn juist de mensen die de zorg het hardst nodig hebben.

De behandelindex is totaal mislukt instrument om de kosten of de kwaliteit te bewaken. Het is een drukmiddel om mensen zo snel mogelijk de deur uit te krijgen.

UItzending bekijken

AVRO-TROS besteedde er twee keer aandacht aan in de uitzending zorg.nu. Deze uitzending geeft duidelijk aan wat het probleem met de behandelindex is.

http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/11-10-2016/de-behandelindex/

 

Onze eigen, betere oplossing

Bij Fysiopraktijk Rijswijk hebben we ook achter de schermen aan een betere oplossing gewerkt. Gewoon een combi-abonnement. Fysiotherapie wordt dan gewoon vergoed en u betaalt pas als het nodig is. Dus geen onnodige kosten. Kijk op onze pagina met deze oplossing.