ONDERZOEK: INVESTEREN FYSIOTHERAPIE VERBETERT EN BEZUINIGT

13-07-2018

Een nieuw rapport van het Britse National Institute for Health Research (NIHR) toont aan dat investeringen in fysiotherapie bij spier-, pees- en gewrichtsklachten (officieel musculoskeletale aandoeningen) verbeterde resultaten voor mensen met klachten oplevert en de totale gezondheidszorgkosten verlaagt.

 

Dit bewijs volgt uit de beoordeling van meer dan 30 fysiotherapie gerelateerde onderzoeken die zijn gefinancierd door het NIHR en geselecteerde studies van andere onderzoeksorganisaties. Deze onderzoeken waren allemaal gericht op de orthopedische (musculoskeletale) zorg in aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lage rugpijn en chronische kniegewrichtspijn.

 

PRACHTIG RESULTAAT

"Dit is een prachtige resultaat van hoogwaardig door fysiotherapeuten geleid onderzoek dat een verschil maakt in het leven van patiënten met spier-, pees- en gewrichtsaandoeningen", zegt Nadine Foster, directeur van Keele Clinical Trials Unit en NIHR Research Professor Musculoskeletal Health in Primary Care.

 

BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN

De bevindingen in de NIHR-beoordeling omvatten:

 

  • Investeren in hoogwaardige revalidatie aangepast aan de individuele behoefte van de patiënt leidt tot betere resultaten, minder onderzoek en behandeling en verlaagt de kosten.
  • Fysiotherapeuten die advies gaven over lage rugpijn realiseerden gemiddeld 5 dagen minder arbeidsverzuim.
  • Een revalidatieprogramma met gerichte oefeningen verminderde pijn in de kniegewrichten en verlaagde de gezondheidszorgkosten.
  • Rekken en versterken van de hand met specifieke oefeningen verbeterde de handfunctie voor mensen met reumatoïde artritis
  • Er is overweldigend bewijs dat beweging en activiteit effectief zijn en de kern zouden moeten zijn bij pijn van spieren, pezen en/of gewrichten. Een NIHR-beoordeling van meer dan 60 onderzoeken - het meest voor artrose van de knie - toonde duidelijk voordeel van lichaamsbeweging

 

DUIDELIJKE AANWIJZINGEN

"Dit onderzoek brengt belangrijk actueel en betekenisvol musculoskeletaal onderzoek bij elkaar en geeft duidelijke aanwijzingen aan patiënten, fysiotherapeuten, onderzoekers, verzekeraars en verantwoordelijken rondom fysiotherapeutische dienstverlening", zegt Karen Middleton, algemeen directeur van de Briste Vereniging voor Fysiotherapie (Chartered Society of Physiotherapy).

 

Bron: National Institute for Health Research

 

We zien elke dag positieve resultaten van fysiotherapie en bewegen. Wilt u ook de voordelen ervaren maak dan vrijblijvend een afspraak voor een gratis intake. Bel: 085-0220320 of vul ons online formulier in.