Grote studie toont aan: Oefening verhoogt de levensduur

20-10-2019

Vaak krijgen we van mensen boven de 50-60 jaar de vraag of het nog wel zin heeft om te gaan sporten of bewegen. Het antwoord is altijd positief en nu ook weer opnieuw bevestigd door nieuw zeer uitgebreid onderzoek. Deze nieuwe studie toont namelijk aan dat als je op middelbare leeftijd actief wordt - zelfs als je niet eerder actief was - je kan helpen langer te leven in gezondheid.

 

De studie, die in de BMJ (British Medical Journal) werd gepubliceerd, volgde ongeveer 15.000 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd en ouderen in het Verenigd Koninkrijk gedurende meer dan 20 jaar.

 

Het bleek dat mensen wiens activiteitsniveau was toegenomen aanzienlijk meer kans hadden om langer te leven, ongeacht hun initiële activiteitsniveau of andere factoren zoals voeding, obesitas, bloeddruk of cholesterol. De bevindingen tonen aan dat het nooit te laat is om je levensduur te verlengen met lichaamsbeweging, zei co-auteur Soren Brage van de Universiteit van Cambridge. Het handhaven en verhogen van het activiteitenniveau was gekoppeld aan significante positieve veranderingen in het risico op overlijden.

 

Mensen met een gemiddeld activiteitsniveau ‘scoorden’ een 28 procent lager risico op sterfte in vergelijking met mensen met een laag activiteitsniveau op beide tijdstippen. "Achtentwintig procent is een enorm effect. Dat is het verminderen van uw sterftekans met ruim een kwart. Zelfs als deelnemers volledig inactief waren toen ze begonnen en erin slaagden om hun activiteitenniveau een beetje te verhogen, profiteren ze van een lager sterfterisico.

 

Betekent dit ook dat je als jonger persoon rustig achterover kunt hangen en wachten tot je ouder bent. “Dit is een slechte strategie”, zegt onderzoeksleider Dr Brage. “Aangetoond is dat zodra je 70 jaar bent, ga je bergafwaarts, wat je ook doet. Maar als je hoger op de heuvel begint, duurt het veel langer om de bodem te bereiken.

 

Uit het onderzoek is het advies om te concentreren op mensen van middelbare leeftijd in beweging te krijgen en te houden. “Als we dat niet doen, zullen deze mensen de komende 10 jaar een grote druk geven op het gezondheidssysteem”, aldus de onderzoekers.