BLESSURES: VOORSTE KRUISBANDLETSEL

31-07-2018

De rugbyspeelster in onderstaand filmpje verandert snel en plotseling van richting. De knie maakt de combinatie van buigen, draaien en ‘slaat ongecontroleerd naar binnen’ (vakterm: valgus). Als de bovenbeenspieren deze plotselinge en snelle bewegingsverandering niet aankunnen, zal de beweging te ver doorgaan en wordt de Voorste Kruisband maximaal belast en gaat dat te ver zal deze scheuren.

 

Ongelukkige drieling

Nu komt dat letsel eigenlijk nooit alleen. We spreken ook wel over de ongelukkige drieling. Eerst zal de binnenste knieband maximaal uitgerekt worden en waarschijnlijk scheuren. Aan deze binnenste band zit de binnenmeniscus vast die mogelijk ook scheurt en tenslotte als de beweging echt ver gaat zal ook de Voorste Kruisband scheuren. Het gebeurt in een fractie van een seconde. De revalidatie duurt 1 tot soms 2 jaar.

 

Snel specialistische zorg

Dit soort blessures moeten snel door naar een specialist (orthopedisch chirurg). Als je namelijk te lang wacht zal de Voorste Kruisband zich steeds verder terugtrekken en wordt repareren moeilijk en zal de revalidatie enorme vertraging oplopen.

 

Revalidatie

In zulke ernstige gevallen wordt eerst geopereerd en snel weer begonnen met lopen (aanvankelijk met krukken) en steeds verder opgebouwd. In de meeste gevallen is terugkeer naar sport mogelijk. Het langste duurt om weer ‘vertrouwen’ in de knie te krijgen. Bij Fysiopraktijk Rijswijk zal een revalidatieplan op maat gemaakt worden. Spierkracht zal uiteraard een belangrijk omderdeel zijn, maar het allerbelangrijkste is het hertsle van de coördinatie. Bij coordinatie gaat het om precies op tijd  aanspannen van al die spieren rondom de knie die het gewricht beschermen en sturen.

 

Preventie

Helaas zijn deze blessures nooit 100% te voorkomen, maar uit programma’s als the Netball Knee, AFL Footy First, FIFA 11+ en de PEP blijkt 50% verlaging in het voorkomen ervan. Denk nu niet dat dit alleen bij topsporters voorkomt. Gaat u wel eens skiën? Juist bij skiërs komt dit letsel heel ver voor door factoren als falende skibindingen, snelheid en slechte voorbereiding (eweining / geen cordinatietraining).

 

Verantwoorde en professionele revalidatie, tips en preventieve maatregelen? Maak eens een afspraak? We zijn specialist in revalidatie, bewegen en herstel!