De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.


Wat is Medical Taping?

Medical Taping is een vorm van tapen met een bepaald soort tape om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Het wordt vaak gebruikt om blessures te controleren of om volledig te kunnen herstellen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt het zenuwstelsel en de circulatie zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Zelf herstellend vermogen

Ons lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen. Zo hebben spieren niet alleen invloed op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed werken of anders aanspannen (bij bijvoorbeeld klachten/blessures) kan dat mogelijk resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Het belang is om spieren te ondersteunen wanneer zij ‘het moeilijk’ hebben. Door ondersteuning met deze speciale elastische tape, kunnen spieren sneller normaliseren en stimuleren we dat zelf herstellend vermogen van het lichaam.

Inmiddels is Medical Taping wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast.

Verschil met sporttape

De conventionele tapemethode, de bekende witte sporttape, is gemaakt van niet rekbaar materiaal. Het doel van deze tape is gewrichtsuitslagen te beperken. Medical tape bereikt juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Samenvattend

De achtergrondgedachte van Medical Taping:

  • De tape beïnvloedt het neurologische en circulatiesysteem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
  • Medical taping werkt volgens de principes van de kinesiologie.
  • Medical taping ondersteunt het spierstelsel.

Kosten & vergoeding

Bij Fysiopraktijk Rijswijk worden de kosten voor de Medical Tape bij u in rekening gebracht. Deze kosten moet u direct voldoen. U krijgt dan uiteraard uw eigen rol tape. Deze kosten kunt u niet verhalen bij uw zorgverzekeraar. Als een ‘losse tape’ geplaatst moet worden zonder behandelplan dan brengen we kosten voor het aanbrengen van de tape in rekening. We rekenen € 1 per minuut.

Als medical tape een onderdeel van een totale aanpak fysiotherapie is, wordt uw behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. U moet natuurlijk wel voldoende aanvullend verzekerd zijn.

× Stuur een What's App