Autovakantie

Met de auto op vakantie

Ga je met de auto op vakantie? Vaak zit je dan lang in de auto. Zo’n lange autorit kan een behoorlijke aanslag op uw lichaam zijn.

Vooral uw onderste rugwervels krijgen het zwaar te verduren. De zithouding in de auto of een verkeerde afstelling van de stoel blijken vaak de oorzaak van klachten. We delen graag wat tips en adviezen.

Afstelling stoel

Een degelijke autostoel beschikt gelukkig over maximale verstelmogelijkheden voor optimaal comfort. Een goede zithoogte steunt de rug. Zet uw stoel naar voor of achter volgens uw lengte en de afstand tot de pedalen. De stoel moet zover naar voren staan dat u met de voeten gemakkelijk bij de pedalen kunt. De hoofdsteunen kunt u hoger of lager zetten en kantelen. Denk erom, ze hebben een belangrijke taak! Ze beschermen u tegen een whiplash.

Een hoofdsteun is op de juiste hoogte als de bovenkant van de steun even hoog is als de bovenkant van uw hoofd. De maximale afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag niet meer zijn dan 5 centimeter. Zijdelingse ruggensteunen komen van pas bij het bochtenwerk en een verstelbare lendensteun is geen overbodige luxe voor lange ritten. Er zijn ook diverse hulpmiddelen in de handel, wanneer uw auto al wat ouder is.

Een goede zithouding

  • Ga rechtop zitten, het bekken zo ver mogelijk tegen de leuning aan.
  • Houdt het stuur met licht gebogen armen vast met de handen in de ‘tien voor twee’ positie.
  • Schouders laag en handen ontspannen.
  • De positie van het autostuur moet zo zijn dat u alle instrumenten op het dashboard kunt lezen zonder uw handen te verplaatsen.

Regelmatig stoppen

Het is nooit goed om te lang in dezelfde houding te zitten. Daarom raden wij u aan om regelmatig te stoppen. Gebruik de pauze om te ontspannen en oefeningen te doen. Verstel ook eens de stoel: wat meer rechtop of juist naar achteren.

  • Ga lekker een stukje wandelen.
  • Maak kleine cirkels met uw heupen.
  • Hang voorover en probeer met uw handen uw voeten aan te raken.
  • Voor de nek: draai in rustig tempo uw hoofd een paar keer naar links en rechts en beweeg het hoofd naar voren en naar achteren.
  • Trek de schouders op en laat ze met een plofje weer vallen

Heeft u voorafgaand of na thuiskomst klachten aan nek, rug of benen? Maak dan direct een afspraak bij onze praktijk. Bellen kan ook naar: 085-0220320

× Stuur een What's App