Overgewicht en artrose

Mensen met overgewicht lopen meer kans op artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Gedacht werd dat de extra kilo’s voor schade zorgen, maar mensen met overgewicht hebben ook vaker artrose in de gewrichten van hun handen.

Adipokinen
Vetweefsel verandert de hoeveelheden adipokinen in het lichaam, die weer effect hebben op het beloop van artrose. Hoewel adipokinen door het vetweefsel worden gemaakt blijken mensen met overgewicht juist minder adiponectine te hebben. En hoe minder adiponectine mensen hadden, hoe ernstiger hun artrose zes jaar na de meting bleek te zijn. Dat zou volgens de onderzoeker een verklaring kunnen zijn voor het feit dat mensen met overgewicht vaker artrose in hun handen hebben.

 

Meer nadelige effecten
Naast de negatieve invloed op artrose heeft overgewicht veel meer nadelige effecten op de gezondheid. Suikerziekte ligt op de loer en het afweersysteem is ook veel minder effectief. Daarnaast kunnen er veel maag, darm leverklachten ontstaan.

 

Samen met de fysiotherapeut
Overgewicht is gelukkig te keren, maar is niet gemakkelijk. Samen met de fysiotherapeut kom je verantwoord in beweging en realiseer je haalbare doelen. Heb je ergens last van dan geeft de fysiotherapeut je juist de goede adviezen en tips. Je haalt dan het beste resultaat.

 

Kom in beweging en doe het niet alleen! Maak een afspraak voor goede resultaten en een prettige samenwerking.

Geef een reactie

× Stuur een What's App